1. Home
  2. Γενικά
  3. Πόνος Στον Αυχένα – Αυχεναλγία

Πόνος Στον Αυχένα – Αυχεναλγία

Ο πόνος στον αυχένα,  μερικές φορές ονομάζεται αυχεναλγία, είναι ο πόνος μέσα ή γύρω από τη σπονδυλική στήλη στην περιοχή κάτω από το κεφάλι. Η περιοχή του λαιμού είναι γνωστή ως αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος σε αυτή την περιοχή είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους (τραυματισμούς, ανατομία κ.α).

Μπορεί να έχετε πόνο στο αυχενικό τόξο, (εντοπισμένος πόνος στην περιοχή του αυχένα) ή ριζικό πόνο στον αυχένα (πόνος που εκδηλώνεται σε άλλες περιοχές, όπως οι ώμοι ή τα χέρια). Ανάλογα την διάρκεια του πόνου, υπάρχει ο οξύς (διαρκεί από λίγες ημέρες έως έξι εβδομάδες) και ο χρόνιος πόνος (διαρκεί περισσότερο από τρεις μήνες).

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να επηρεάσει τις καθημερινές μας δραστηριότητες και να μειώσει την ποιότητα της ζωής μας αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ευτυχώς, οι περισσότερες αιτίες πόνου στον αυχένα δεν είναι σοβαρές και βελτιώνονται με συντηρητικές θεραπείες, όπως με φυσικοθεραπεία, ασκήσεις, εργονομία και καλύτερο έλεγχο του στρες.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να περιγραφεί ως επίμονος, σαν μαχαίρι ή κάψιμο, είτε σαν ένας πόνος στην περιοχή του αυχένα και των χεριών συγκεκριμένος ή διάχυτος.

Ο πόνος στον αυχένα μπορεί να περιλαμβάνει και άλλα συμπτώματα όπως:

  • Πονοκέφαλο.
  • Δυσκαμψία στο λαιμό, στους ώμους και στο πάνω μέρος της πλάτης.
  • Περιορισμό της κίνησης του κεφαλιού προς κάποια κατεύθυνση.
  • Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (καρφίτσες και βελόνες) στους ώμους ή στα χέρια.

Το μέσο ανθρώπινο κεφάλι ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Ο λαιμός  είναι υπεύθυνος για τη στήριξη αυτού του βάρους και για να διατηρεί το κεφάλι ευθυγραμμισμένο με το υπόλοιπο σώμα. Ο πόνος στον αυχένα είναι συχνός και επηρεάζει το 10% έως 20% των ενηλίκων. Είναι πιο συνηθισμένο σε γυναίκες. Η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος πόνο στον αυχένα, αυξάνεται με το πέρασμα των χρόνων.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του πόνου στον αυχένα;

H Αυχεναλγία έχει πολλές πιθανές αιτίες, όπως:

  • Γήρανση : Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική φθορά μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση ή εκφυλισμό τμημάτων της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, προκαλώντας πόνο. Εκφυλιστικές καταστάσεις όπως η οστεοαρθρίτιδα (η φθορά του χόνδρου της άρθρωσης) και η σπονδυλική στένωση (στένωση των διαστημάτων στη σπονδυλική στήλη σας) μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στον αυχένα. 
  • Καταπόνηση : Η υπερβολική χρήση των μυών του λαιμού, κατά τη διάρκεια επαναλαμβανόμενων ή επίπονων δραστηριοτήτων μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία και πόνο. Η κακή στάση του σώματος, οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες και το μεγαλύτερο σωματικό βάρος μπορούν να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και να οδηγήσουν σ’ενοχλήσεις στην περιοχή του αυχένα. Για παράδειγμα, το τέντωμα του λαιμού για να κοιτάξουμε μια οθόνη για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι μια κοινή αιτία πόνου στον αυχένα..
  • Τραυματιοσμός: Ένας τραυματισμός μπορεί να βλάψει τους μύες,συνδέσμους , δίσκους, τις σπονδυλικές αρθρώσεις και τις ρίζες των νεύρων στο νωτιαίο μυελό και να οδηγήσουν σε πόνο στον αυχένα. Τοwhiplash κατά τη διάρκεια τροχαίων ατυχημάτων είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που προκαλεί πόνο στον αυχένα.
  • Ψυχικό στρες : Το να σφίξετε τους μύες του λαιμού σας επειδή είστε στρεσαρισμένοι μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα. . Πολλοί άνθρωποι που σφίγγουν αυτούς τους μύες όταν είναι αγχωμένοι ή ταραγμένοι δεν συνειδητοποιούν ότι το κάνουν μέχρι να αρχίσει να πονάει ο λαιμός τους.Καθώς και το σφίξιμο των δοντιών κατα τη διάρκεια του ύπνου, έχει σαν αποτέλεσμα τον πόνο στον αυχένα
  • Λανθασμένη θέση και στάση ύπνου: Όταν ξαπλώνουμε κοιμόμαστε είτε ανάσκελα (το πρόσωπό μα ς να κοιτάζει το ταβάνι) είτε στο πλάι και πάντα με την υποστήριξη ενός μαξιλαρίου ή μιας πετσέτας στην περιοχή του αυχένα-λαιμού.

Πώς μπορώ να αποτρέψω τον πόνο στον αυχένα;

  • Εξασκηθείτε στην καλή στάση του σώματος . 
  • Τοποθετήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές, όπως υπολογιστές και τηλέφωνα, σε θέσεις και σημεία που δεν χρειάζεται να σκύβετε ή να τεντώνετε το λαιμό σας όταν τις χρησιμοποιείτε.
  • Κρατήστε τους ώμους σας ευθυγραμμισμένους και την πλάτη σας ευθεία όταν κάθεστε, ώστε να μην καταπονείτε το λαιμό σας. Προσαρμόστε τα καθίσματα στο αυτοκίνητό σας για να διατηρήσετε καλή στάση όταν οδηγείτε..
  • Προσαρμόστε τη θέση ύπνου σας . Διατηρήστε καλή στάση όταν κοιμάστε. Εάν κοιμάστε ανάσκελα ή στο πλάι, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας, ώστε το κεφάλι και ο λαιμός σας να ευθυγραμμίζονται με το υπόλοιπο σώμα σας. Εάν κοιμάστε ανάσκελα, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας για να αφαιρέσετε επιπλέον πίεση από τη μέση σας. Αποφύγετε να κοιμάστε με το στομάχι σας με γυρισμένο το κεφάλι. (μπρούμυτα)
  • Ασκήστε τους εκτείνοντες  μύες του άνω τμήματος της πλάτης.  Είναι φυσιολογικό να χαθεί η δύναμη στο άνω μέρος της πλάτης σας καθώς μεγαλώνετε. Ως αποτέλεσμα, οι ώμοι  γέρνουν  προς τα εμπρός και το κεφάλι έρχεται προς τα εμπρός, μακριά δηλαδή από τη σπονδυλική στήλη. Αυτή η τοποθέτηση ασκεί πρόσθετη πίεση στο λαιμό και στο άνω μέρος της πλάτης σας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Βρείτε μας στα social media

Πρόσφατα άρθρα

9 Τρόποι που η Φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας

Η φυσιοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο στην επούλωση μυϊκών τραυματισμών.
Ένας φυσιοθεραπευτής είναι ένας επιστήμονας υγείας, που του επιτρέπεται να κάνει πολλά περισσότερα και μεταξύ αυτών, να κάνει προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας ενός ανθρώπου.
Τι πρέπει να περιμένετε από τη φυσιοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει στην καθημερινότητά σας;

Περισσότερα »

Pilates άνω των 50 – Είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε;

Αναρωτιέστε αν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε το Pilates, τότε διαβάστε αυτό το άρθρο για να δείτε τι πραγματικά μπορεί να σας προσφέρει!
Ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης που βρίσκεστε, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να είστε υγιείς

Περισσότερα »

Πόνος Στον Αυχένα – Αυχεναλγία

Ο πόνος στον αυχένα,  μερικές φορές ονομάζεται αυχεναλγία, είναι ο πόνος μέσα ή γύρω από τη σπονδυλική στήλη στην περιοχή κάτω από το κεφάλι. Η περιοχή του λαιμού είναι γνωστή ως αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος σε αυτή την περιοχή είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους (τραυματισμούς, ανατομία κ.α).

Περισσότερα »
Δεν υπάρχουν άλλα άρθρα

Επικοινωνία

40 Εκκλησιών 2,
Λαγκαδάς, Τ.Κ. 57200





Μετάβαση στο περιεχόμενο