1. Home
  2. Γενικά
  3. Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

Γυμναστική στην εγκυμοσύνη

H γυμναστική έχει πάρα πολλά οφέλη, και τα οφέλη αυτά είναι πολλαπλάσια κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. 

Η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα ενδυναμώσει τους κοιλιακούς μύες, και ειδικά τους μύες του πυελικού εδάφους. Οι παραπάνω μύες είναι πολύ σημαντικοί και βοηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του τοκετού. 

Επιπλέον θα ενδυναμώσει την αυχενική, την οσφυϊκή και θωρακική  μοίρα. Η ενδυνάμωση των παραπάνω μυικών ομάδων θα βοηθήσουν στον περιορισμύ του πόνου στην πλάτη και την μέση. Ακόμη θα περιορίσουν τον πόνο στον αυχένα. Πόνοι στη μέση και στη πλάτη είναι συνηθισμένοι κατά την εγκυμοσύνη. Αυτό δημιουργείται από την μυική επιβάρυνση που προκαλεί η κοιλιά προς τα μπροστά. Η αλλαγή αυτή της φόρτισης επιφέρει αλλαγές στα φορτία που ασκούνται στην σπονδυλική στήλη. 

Η γυμναστική στην περίοδο της εγκυμοσύνης 

Η πιο ηπία και ασφαλής γυμναστική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι το Pilates. Ο φυσικοθεραπευτής γνωρίζει τα ιδιαίτερα σημεία πίεσης και με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου μπορεί να δημιουργήσει πολλά οφέλη κατά την εγκυμοσύνη.  

Συχνά ακούγεται πως η γυμναστική μέσα σε νέρο κατά την εγκυμοσύνη έχει πολλά οφέλη. Παρά ταύτα, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετές αντενδείξεις για αυτό τον τρόπο άσκησης οι οποίες συνήθως σχετίζονται με τις συνθήκες υγιήνης.  

Το Pilates θα βοηθήσει στο κυκλοφορικό, λεμφικό, αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα. Σε ένα μάθημα Pilates όλα λειτουργούν σε ισορροποία και αποτελεσματικά και με τρόπο που να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  

Το Pilates θα οδηγήσει σε μια εγκυμοσύνη με λιγότερους πόνους. Ως αποτέλεσμα θα βοηθήσει τη γυναίκα να είναι ήρεμη. Η ηρεμία αυτή αποτελεί το πιο σημαντικό σύμμαχο καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και κατά την διάρκεια του τοκετού. Το Pilates θα βοηθήσει σημαντικά μέσω της ήπιας ενδυνάμωσης των μυών, με τρόπο που θα περιορίζεται η επιβάρυνση στη μέση αλλά και το υπόλοιπο σώμα. 

Το πρώτο βήμα πριν ξεκίνησετε ένα πρόγραμμα Pilates είναι η έγκριση του γυναικολόγου σας. Προτείνεται μια γυναίκα να ξεκινά να γυμνάζεται μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση όταν μια γυναίκα γυμναζόταν συστηματικά και πριν την εγκυμοσύνη μπορεί να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα Pilates ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο.  Αν η εγκυμοσύνη είναι φυσιολογική, τότε μια γυναίκα μπορεί να γυμναστεί μέχρι και την τελευταία μέρα της εγκυμοσύνης. 

Μετά τον τοκέτο  

Για το ποσο γρήγορα μπορεί μια γυναίκα να ξεκινήσει τη γυμναστική μετά τον τοκετό, εξαρτάται με το κατά πόσο γυμναζόταν πριν γεννήσει. Εάν μια γυναίκα έχει γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, μετά απο έγκριση του ιατρού, θα μπορούσε να ξεκινήσει να γυμνάζεται ακόμα και 40 ημέρες μετά τον τοκετό.  

Σημεία τα οποία θέλουν προσοχή είναι εκείνα των κοιλιακών και πιο συγκεκριμένα του ορθό κοιλιακού, ένας μυής ο οποίος έχει ατροφήσει μετά την εγκυμοσύνη. Εάν πάλι, μια γυναίκα έχει γεννήσει με καισαρική συνήθως απαιτούνται έως και 3 μήνες μετά τον τοκέτο για να ξεκινήσει να γυμνάζεται. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός είναι αυτός που θα καθορίσει τη χρονική στιγμή που είναι κατάλληλη για έναρξη γυμναστικής.  

Με βάση τα παραπάνω, λαμβάνοντας υπόψη αν  γυμναζόσταν πριν μπορείτε μαζί με τον φυσικοθεραπευτή σας να διαμορφώσετε ένα πρόγραμμα ασκήσεων, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες συνθήκες ώστε το ασκησιολόγιο Pilates να μην επηρεάσει αρνητικά το έμβρυο για την περίοδο πριν το τοκετό ή εσάς για την περίοδο μετά τον τοκετό.   

Pilates για εγκύους στο κέντρο μας

Μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων Pilates, στο Κέντρο μας θα διαμορφώσουμε το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα Pilates το οποίο θα συμβάλει στη βελτίωση της στάσης του σώματος κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά από αυτή, μέσα από εξατομικευμένα αποκλειστικά ατομικά προγράμματα. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Βρείτε μας στα social media

Πρόσφατα άρθρα

9 Τρόποι που η Φυσικοθεραπεία μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας

Η φυσιοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο στην επούλωση μυϊκών τραυματισμών.
Ένας φυσιοθεραπευτής είναι ένας επιστήμονας υγείας, που του επιτρέπεται να κάνει πολλά περισσότερα και μεταξύ αυτών, να κάνει προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας ενός ανθρώπου.
Τι πρέπει να περιμένετε από τη φυσιοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει στην καθημερινότητά σας;

Περισσότερα »

Pilates άνω των 50 – Είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε;

Αναρωτιέστε αν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε το Pilates, τότε διαβάστε αυτό το άρθρο για να δείτε τι πραγματικά μπορεί να σας προσφέρει!
Ανεξάρτητα από την ηλικία σας ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης που βρίσκεστε, ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσετε να είστε υγιείς

Περισσότερα »

Πόνος Στον Αυχένα – Αυχεναλγία

Ο πόνος στον αυχένα,  μερικές φορές ονομάζεται αυχεναλγία, είναι ο πόνος μέσα ή γύρω από τη σπονδυλική στήλη στην περιοχή κάτω από το κεφάλι. Η περιοχή του λαιμού είναι γνωστή ως αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Ο πόνος σε αυτή την περιοχή είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους (τραυματισμούς, ανατομία κ.α).

Περισσότερα »
Δεν υπάρχουν άλλα άρθρα

Επικοινωνία

40 Εκκλησιών 2,
Λαγκαδάς, Τ.Κ. 57200





Μετάβαση στο περιεχόμενο